Összes oldalmegjelenítés

2011. november 10., csütörtök

Mákos guba - kicsit másképpen

Szerettem volna kicsit változtatni az átlagos mákos guba receptjén...így sem lett egy bonyolult, időigényes édesség. Talán 10 perccel tart tovább,és szinte semmiség ,ami még kell hozzá.
Az íze viszont mégis különleges, és levesek után desszertnek, vagy csak egy hétvégi uzsonnának szerintem kiválóan megfelel.


Hozzávalók:
  • 10 db tömör tésztájú kifli
  • 1 l tej
  • 2 zacskó vaníliás cukor
  • 15dkg darált mák /persze ezt ízlés szerint rakhatjuk/
  • 10 dkg cukor
  • 2 citrom reszelt héja
  • méz
  • 3 tojásfehérje
  • 2 ek házi baracklekvár
  • 2 dkg rama margarin
Elkészítés:
A kifliket ujjnyi vastag karikákra vágjuk. A tejet feltesszük forrni a cukorral, 1 citrom reszelt héjával, a van.cukorral. A kifliket a forró tejjel bőségesen leforrázzuk. A felét beletesszük egy tepsi aljába megszórjuk porcukros mákkal, kicsit összeforgatjuk. Egyenletesen szétoszlatjuk, majd ráreszeljük a másik citrom héját, és rálocsolunk két evőkanál mézet. A kifli másik felét egy tálbán megszórjuk mákkal, összekeverjük, és a tepsibe öntjük. Erre a rétegre is locsolunk egy kis mézet. Két dkg rama margarint felolvasztunk, és meglocsoljuk a tetejét.
Két tojásfehérjét /csipet sóval/ kemény habbá verünk, majd beleteszünk két evőkanál porcukrot, majd ha elkevertük, két kanál lekvárt. Ezt a finom habot egyenletesen eloszlatjuk a mákos kiflirétegek tetején.
Légkeveréses sütőben 180 fokon kb 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük , szárítjuk.

Ha még szeretnénk fokozni az ízeket, akkor vaníliaöntettel tálaljuk..úgy már igazi ,különleges édesség :)
Jó étvágyat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése