Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 22., hétfő

Sütik - Sütés nélkül!

Vannak napok , mikor az embernek egyáltalán nincs kedve, vagy ideje beindítani a sütőt. Vagy csak egyszerűen jól esik valami hideg, valami kis egyszerű desszert egy dolgos nap, vagy egy hétvégi grillezés után... Ezért keresem én is folyamatosan az olyan recepteket, amiket egyszerűen , gyorsan, viszonylag kevés alapanyagból el lehet készíteni, sütés nélkül! Na és persze nem utolsó sorban nagyon finik is...
Az egyik ilyen recept egy citromos túrótorta, amit a család, illetve a barátaink is nagyon megszerettek. Kb fél óra alatt el lehet készíteni, és kb. 2óra hűtés után már fogyasztható is. Kiváló tortácska nyári melegben :) de mi egész évben nagyon szeretjük :)


Citromos túrótorta

Tésztához:
  • 12 dkg Rama margarin
  • 30-35 dkg darált háztartási keksz /én jobb szeretem  mézes Győri Édes kekszből, v teljes kiőrlésűből/
Töltelékhez:
  • 2 db  citrom leve és reszelt héja
  • 20 dkg porcukor
  • 2,5-3 dl habtejszín
  • 50 dkg sovány túró
  • 4 nagy levél zselatin / vagy 18g zselépor/
Elkészítés:
  1. A felolvasztott margarinhoz hozzáadjuk a morzsát, és összekeverjük. A masszát eloszlatjuk egy kapcsos /20-25 cm/ tortaforma alján, és jól lenyomkodjuk.
  2. Kb 20 percre, míg elkészítjük a krémet, bedobjuk a fagyasztóba
  3. A zselatint /ha lapok / hideg vízbe tesszük.
  4. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a porcukrot, és a reszelt citrom héját.
  5. A zselatint kicsavarjuk -ha zselépor, csak beleöntjük - kis lángon felolvasztjuk a citrom levében.
  6. A citromos zselatint hozzáadjuk a túróhoz, és a cukorhoz, Összekeverjük, majd hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Alaposan  kikeverjük ,és a krémet eloszlatjuk a kihűlt tésztán.
  7. Majd a tortát még két órára a hűtőbe tesszük.
  8. A túrótortát kivesszük a hűtőből, majd citrom vagy lime karikákkal díszítjük 

Tapasztalatom: 
Én mindenből egy picit többet teszek, hogy vastagabb legyen a túrós , meg a tészta réteg is, hisz nagyon finom :) A tejszínből pedig nem érdemes nagyon minőségit venni, megteszi az Auchanba, vagy  Lidl-be vett tejszín is, hisz jártam én már drága tejszínnel úgy, hogy soha nem  lehetett felverni!


                                                           Forrás: eszemiszom.eoldal.hu
  
                               

Második helyen nálunk, a kekszes sütik állnak.Ők is egyszerűek , gyorsak , kevés alapanyagból elkészíthetőek, és az ízesítésükkel is lehet variálni...ki mit szeret....Nálunk leginkább a dió, a mandula, a kókusz, a mogyoró, ami sláger..legalábbis ami ezeket a kakaós, kekszes csodákat illeti :)


         Pöttyöske

Hozzávalók:
  • 1/2 kg háztartási keksz
  • 1/2 dl rum /én Jamaicai rumaromát szoktam/
  • 1 kocka Rama margarin
  • 1,5 dl tej
  • 20 dkg cukor
  • 3dkg kakaópor
  • 1 ek liszt
  • 5dkg durvára vágott dió vagy mogyoró /vagy bármi, amit szerettek/
Elkészítés:
  1. A kekszet apró darabokra törjük (1db-ot 6-8 felé) Én egy tálba szoktam. 10-15 darabonként egy húsklopfolóval szétnyomni, gyorsabb ,mint kézzel. Meglocsoljuk rummal. Hozzákeverjük a durvára vágott diót.
  2. A tejet ,a cukrot, a lisztet és a kakaót állandó kevergetés mellett kb 5percig főzzük. Beletesszük a margarint, és újra felforraljuk. Szép fényes, sűrű állagú krémet kapunk.
  3. Ráöntjük az összetört kekszre , és alaposan összekeverjük.
  4. Celofánba két hengert formálunk belőle /őzgerinc, vagy hosszúkás sütőformába is tehetjük/
  5. Hideg helyen 2-3 órát állni hagyjuk ,vagy még jobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése