Összes oldalmegjelenítés

2011. augusztus 21., vasárnap

Tippek grillezésre...hisz még nyár van!!!:)

                                                       
Már utolsókat rúgja nyár...de talán néhányan még tervezünk grillezést kinn a szabadban. Persze kevésbé jó időben a "benti grillek " is kapóra jöhetnek, de az ízvilág közel sem olyan, mint a szabad tűzön sütött zöldségeknek ,húsiknak..Én már csak tudom. próbálkoztam egy Tefal Raclette grillel, ami csodaszép, tojásokat, sajtot is lehet benne olvasztani , sütni...de mivel a husik sütése zsiradék nélkül nem megy..hááát..megmondom őszintén ,vagy körbe kell tapétázni a konyhát "szilviával" , vagy sütés után egy 3órás konyhatakarítás vár, mert szana-szét fröcsköl a hús alá tett vaj...Úgyhogy a sütő csodaszépen, egy dobozban lapul a spejz mélyén :)) Nem lett meg a megfelelő , várva várt hatás. Szóval marad a jó öreg parázs :)
Nyilván nem csak az ízek miatt grillezik az ember.....Már az ősember se szeretett egyedül "asztalhoz ülni".. ha tüzet raktak, az egész család, a barátok a rokonság körülülte..megosztották egymással amijük volt, és gondolom én, jókat beszélgettek..ahogy ma mi is tesszük.
Leginkább a hangulat, ami ilyenkor megfogja az embert..a beszélgetések, a nevetések, a finom ételek,italok  íze...az együtt bolondozás:)
Ehhez szeretnék pár tippet adni, egyenlőre a Zöldségek terén....báár én is jobban szeretem a húsokat, de a finom, vitaminokban gazdag zöldségeket sem szeretném háttérbe szorítani...hisz nem mellékesen nagyon fontosak szervezetünk számára ...na és persze nagyon fincsik :)

                                                                   Forrás: Tutitippek



SÜLT ZÖLDSÉGEK

Krumpli:
 Héjastul félpuhára főzzünk, szárazra töröljük ,két centis karikára vágjuk. Sütése, közepesen forró parázs fölött oldalanként 5-5 perc
Hagyma: 
1 cm vékonyra karikázva, egyenként  hústűvel átszúrva, /hogy ne essen szét/ gyenge parázs fölött ajánlják a sütését..Szerintem így nem teljesedik ki a hagyma íze. Ha abban a zsiradékban / fűszeres olajban/ sütöd, ami a husi sütése után megmaradt, valami mennyi íze lesz. Nyilván a kalória értéke már kicsit megugrik..de nagyon finom lesz :)
Cukkini:
Fél-1 cm-es csíkokra vágjuk, közepesen forró parázs felett, oldalanként 5-5 perc
Gomba:
Meghámozzunk, egészben, tönkje nélkül , közepesen forró parázs felett, először kalapjával lefelé, majd kalapjával felfelé 4-4 percig sütjük...Szerintem azért érdemes a gombát előtte sós, vegetás vízben egy pár percig főzni, én ha kirántom is így szoktam. Könnyebben megpuhul..és nem lesz ízetlen. Csak hagyni kell megszáradni, és kihűlni.
Padlizsán:
1cm vékonyra karikázva,  közepesen forró parázs felett, oldalanként 6-7 perc
Paprika: /kaliforniai/
Egészben,közepesen forró parázs felett, feketedésig sütjük.Gyakran forgatva, kb 10 perc. Ha kész, egy üvegtálba tesszük, folpakkal lefóliázzuk, hagyjuk kihűlni. Állás után, könnyen leszedhetjük az elszenesedett héját. Ha esetleg megmarad, finom paprikakrémet csinálhatunk belőle.
Fokhagyma:
gerezdekre szedve, közepesen erős parázs felett, olajozott alufóliába csomagolva kb 15 percig sütjük.

A lehetőségek száma határtalan, ami a zöldségeket illeti...én azt mondom , h merjünk mindent, illetve majdnem mindent "tűzre tenni", ami a kezünkbe akad :) 


Hogyan állapítsuk meg az izzó faszén hőmérsékletét, ha nincs hőmérőnk???
/Ezt a praktikus tanácsot Stahl Juci újságjából csentem el...háát kipróbálva még nem volt..de hátha nektek bejön ez az ötlet :/

Először is tartsuk tenyerünket a grill fölött kb. 10centivel.
Ha kezünket.......
- csak 2 másodpercig tudjuk ott tartani, akkor a tűz nagyon forró (kb:310 fokos)
- 3 másodpercig tudjuk ott tartani, akkor a tűz közepesen forró (kb. 260 fokos)
- 4 másodpercig tudjuk ott tartani, akkor a tűz közepesen meleg (kb. 200 fokos)
- 5 másodpercig tudjuk ott tartani, akkor a tűz alacsony hőfokú (kb.180 fokos)


Hát csak kérdés, hogy ki mennyire bírja a meleget...:)) meg ne égessétek a kezeteket, ha próbálgatjátok :)

Jó grillezést fiúk-lányok :))




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése